Otevřený dopis předsedovi vlády – vzor maturitní písemky z ČJ 2014 jaro

 

Otevřený dopis je silný nástroj, který umožňuje jednotlivcům nebo skupinám veřejně vyjádřit své názory a apelovat na odpovědné osoby. V této části vám ukážeme, jak napsat vzorově vypracovanou maturitní písemnou práci z češtiny 2014 jaro ve formě otevřeného dopisu, který protestuje proti stavbě přehrady. Naučíte se, jak strukturovat své argumenty, jak využít emoce pro přesvědčivost a jak dosáhnout efektivní komunikace s adresátem. Nový Amos vám přeje hodně úspěchů nejen u maturitní písemky z češtiny, ale i u všech ostatních maturitních předmětů. S našimi radami budete připraveni na každou výzvu a zvládnete maturitu na výbornou!

Zadání otevřeného dopisu, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2014 na jaře

Je to náš domov! Naše minulost! Budoucnost našich dětí!

VÝCHOZÍ TEXT

Vláda rozhodla o stavbě nové přehrady, která by v budoucnu měla zabránit dalším povodním. Z mapy ČR by kvůli její výstavbě měly zmizet další obce, které stojí v lokalitě budoucí přehrady.

Zpracování: otevřený dopis protestující proti stavbě přehrady adresovaný předsedovi vlády

Vzorové vypracování slohového útvaru otevřený dopis v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2014 na jaře

Otevřený dopis předsedovi vlády: Zachraňme náš domov před přehradou

Vážený pane předsedo vlády,

obracím se na Vás jménem obyvatel naší malé obce, která se má podle nedávného rozhodnutí vlády stát obětí výstavby nové přehrady. Jsme si vědomi potřeby ochrany proti povodním, ale žádáme Vás, abyste znovu zvážil, jakou cenu jsme za tuto ochranu ochotni zaplatit. Naše obec není jen místo na mapě, je to náš domov, naše minulost a budoucnost našich dětí.

Naše vesnice, stejně jako mnoho jiných, má svou vlastní historii, která se píše po staletí. V těchto domech vyrůstaly generace našich předků, na těchto polích jsme pěstovali úrodu, z těchto studní jsme čerpali vodu. Přehrada, která by měla vzniknout, by nás připravila o vše, co je nám drahé. Nejde jen o materiální statky, ale o naši identitu, o místo, kde jsme doma.

Není pochyb o tom, že ochrana životů a majetku před povodněmi je důležitá, ale je nutné hledat řešení, která nebudou mít tak devastující dopad na lidské životy. Nabízí se otázka: opravdu musíme obětovat naše vesnice, abychom dosáhli bezpečí? Existují jiné způsoby, jak zajistit ochranu proti povodním, aniž bychom museli ničit to, co je nám všem tak drahé? Věřím, že ano.

Pane předsedo, my, obyvatelé této oblasti, Vás prosíme, abyste přehodnotil toto rozhodnutí. Přehrada by sice zabránila povodním, ale zároveň by způsobila nenahraditelnou ztrátu. Když zmizí naše vesnice, nezmizí jen domy a pole, ale také naše vzpomínky, naše kořeny, naše historie.

Žádáme Vás, abyste vyslyšel náš hlas a zachránil náš domov. Budoucnost našich dětí by neměla být vykoupena ztrátou našeho dědictví. Děkujeme Vám za Vaši pozornost a doufáme, že se zasadíte o to, aby byl nalezen jiný, méně destruktivní způsob ochrany naší země.

S úctou,

Antonín Komenský

ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat otevřený dopis na jedničku
SOUVISEJÍCÍ: Další vzory otevřených dopisů k maturitní písemce z češtiny

Proč by tento vzor otevřeného dopisu získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

Splnění zadání: Text odpovídá zadání, kde bylo požadováno vytvořit otevřený dopis protestující proti stavbě přehrady. Dopis je adresován předsedovi vlády a obsahuje jasné argumenty proti stavbě.

Struktura dopisu: Dopis má logickou strukturu s jasným úvodem, argumentací v hlavní části a závěrem, kde autor vyzývá k přehodnocení rozhodnutí.

Titulek: Titulek „Otevřený dopis předsedovi vlády: Zachraňme náš domov před přehradou“ je výstižný a přesně vystihuje obsah dopisu.

Práce s výchozím textem: Autor efektivně využívá výchozí text jako inspiraci a rozvíjí jej do podoby přesvědčivého dopisu, který obhajuje zájmy obyvatel ohrožené obce.

Emoce a přesvědčivost: Dopis silně apeluje na emoce čtenáře, zejména skrze zmínky o rodinných vazbách, historii obce a dopadu na budoucnost dětí.

Jazyk a styl: Použitý jazyk je formální a respektující, což je vhodné pro komunikaci s vysokými státními představiteli. Styl je zároveň přesvědčivý a emotivní.

Argumentace: Text obsahuje jasné a srozumitelné argumenty proti stavbě přehrady, například ztrátu historického dědictví a destruktivní dopad na komunitu.

Přesvědčivost: Dopis je napsán tak, aby přiměl adresáta k zamyšlení nad důsledky svého rozhodnutí a k možnému přehodnocení.

Vhodná délka: Text je dostatečně dlouhý na to, aby pokryl všechny důležité body, ale zároveň není zbytečně rozvláčný.

Přesah: Dopis nejen obhajuje zájmy konkrétní obce, ale také nastiňuje širší problém ochrany kulturního dědictví a hledání udržitelných řešení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *