Článek o životě squaterů – vzor maturitní písemky z ČJ 2014 jaro

 

Článek s reportážními prvky je zajímavý a dynamický slohový útvar, který umožňuje čtenářům nahlédnout do specifického prostředí nebo komunity. V tomto průvodci vám ukážeme, jak napsat vzorově vypracovanou maturitní písemnou práci z češtiny 2014 jaro na téma života ve squatu. Naučíte se, jak správně strukturovat text, jak popsat prostředí a jak přenést emoce a zážitky na čtenáře. Nový Amos vám přeje hodně úspěchů nejen u maturitní písemky z češtiny, ale i u všech ostatních maturitních předmětů. S našimi tipy a radami zvládnete maturitu na výbornou a budete připraveni na jakoukoli výzvu!

Zadání článku, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2014 na jaře

Život v ruině

VÝCHOZÍ TEXT

V současné době žije v polorozpadlém domě kolem deseti lidí. S pobíhajícími psy a stovkami plakátů na stěnách to tu působí dostatečně alternativně. Na měsíc dopředu mají domluvené dva koncerty, uvažuje se o výstavě. Žijí si podle svého a nikdo jim nic nepřikazuje. „Je to tu jako na chalupě,“ říká Milan. „Život ve squatu pro mě představuje kamarády a mezilidské vztahy,“ vysvětluje poloviční Syřan Tommy. Nikdo z nich není nastálo zaměstnaný ani nestuduje. Většinou chodí na brigády a s dlouhodobou perspektivou se moc netrápí. Všichni zdůrazňují, že tu nechtějí jen bydlet, ale i vyvíjet kulturní aktivitu.

(www.bloguje.czechtek.net, upraveno)

Zpracování: článek s reportážními prvky o životě squaterů (role výchozího textu inspirativní)

Vzorové vypracování slohového útvaru článek v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2014 na jaře

Život ve squatu: Svoboda a alternativní kultura v ruinách

Na první pohled to vypadá jako opuštěný, polorozpadlý dům, ale uvnitř se skrývá živý svět. Život ve squatu, jak mi vysvětlili jeho obyvatelé, není jen o tom, kde bydlíte, ale také o tom, jak žijete. Squat, ve kterém jsem strávil pár dní, je místem, kde se potkávají lidé s různými osudy, názory a sny. Všichni mají společné jedno – touhu po svobodě a nezávislosti.

Hned při vstupu do squatu mě přivítala skupinka mladých lidí, kteří se snažili udržovat dům v obyvatelném stavu. Stěny byly pokryty plakáty a graffiti, které svědčily o bohaté historii tohoto místa. Atmosféra byla přátelská, i když na první pohled trochu chaotická. Každý tu měl svou roli – někdo se staral o údržbu domu, jiný organizoval kulturní akce, další zase zajišťoval jídlo pro všechny.

Jedním z nejzajímavějších aspektů života ve squatu je právě ta neformálnost a sdílení. Všichni se tu podílejí na společném životě, ať už jde o práci, jídlo nebo zábavu. „Žijeme si podle svého,“ řekl mi jeden z obyvatel, když mi ukazoval svůj skromný pokoj. „Nejsme závislí na systému, ale také se snažíme přispívat něčím pozitivním – pořádáme koncerty, výstavy, workshopy. Squat není jen o přežití, ale o vytváření prostoru pro alternativní kulturu.“

Ačkoli squat může na mnohé působit jako místo, kde vládne anarchie, ve skutečnosti má svá pravidla a hierarchii. Lidé se tu naučili spolupracovat a respektovat jeden druhého. Konflikty se řeší demokraticky a každý má možnost se vyjádřit. „Je to tu jako jedna velká rodina,“ dodal další z obyvatel. „Někdy to není snadné, ale důležité je, že máme jeden druhého.“

Život ve squatu není pro každého. Je to volba, která přináší jak svobodu, tak odpovědnost. Tito lidé se rozhodli jít svou vlastní cestou a vytvořit si domov v místech, která byla opuštěná a zapomenutá. I když to může vypadat jako život v ruině, pro ně je to život naplněný smyslem a možnostmi, které by jinde nenašli.

ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat článek na jedničku
SOUVISEJÍCÍ: Další vzory článků k maturitní písemce z češtiny

Proč by tento vzor článku získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

Splnění zadání: Text odpovídá zadání, kde bylo požadováno vytvořit článek s reportážními prvky o životě squaterů. Autor věrně popisuje život ve squatu a nabízí čtenáři autentický pohled do této komunity.

Jasná struktura: Článek je logicky strukturován do úvodu, hlavní části a závěru. Každá část přináší nové informace a umožňuje čtenáři lépe porozumět životu ve squatu.

Titulek: Titulek „Život ve squatu: Svoboda a alternativní kultura v ruinách“ přesně vystihuje obsah článku a vzbuzuje zájem čtenáře.

Práce s výchozím textem: Autor efektivně využívá výchozí text jako inspiraci a rozšiřuje jej o vlastní postřehy a zážitky ze života ve squatu.

Detailní popis: Text obsahuje detailní popis prostředí, obyvatel a jejich způsobu života, což dodává článku autentičnost a hloubku.

Emoce a přesvědčivost: Autor dokáže vyvolat emoce a zároveň přesvědčit čtenáře o smyslu a hodnotách, které život ve squatu přináší.

Jazyk a styl: Použitý jazyk je živý a dynamický, což činí článek čtivým a zajímavým pro široké publikum.

Přesvědčivost: Autor dokáže čtenáře zaujmout a přimět ho, aby se zamyslel nad alternativními způsoby života, což je klíčové pro reportážní článek.

Plynulost: Myšlenky jsou plynule propojeny, což zajišťuje dobrou čitelnost a logický vývoj článku.

Přesah: Článek nejen popisuje život ve squatu, ale také nastiňuje širší společenské a kulturní otázky spojené s alternativním způsobem života.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *