Jak napsat otevřený dopis u maturitní písemky z češtiny?

 

Maturitní písemná práce z českého jazyka a literatury často zahrnuje různé slohové útvary, mezi nimiž může být i otevřený dopis. Tento typ dopisu je specifický tím, že je určen nejen konkrétnímu adresátovi, ale také široké veřejnosti. Otevřený dopis se často využívá k upozornění na důležitý problém, k vyjádření nesouhlasu nebo k podpoře určitého stanoviska. Při jeho psaní je důležité nejen správně oslovit adresáta, ale také zaujmout veřejnost a jasně vyjádřit svůj názor. V tomto článku vám představíme, co je otevřený dopis, jak jej správně strukturovat, a nabídneme vám tipy, jak tento slohový útvar zvládnout na jedničku. Kromě toho zde najdete zadání otevřeného dopisu a vzorové vypracování, které vám pomůže lépe pochopit, jak tento útvar správně pojmout.

Co je to otevřený dopis a jak jej strukturovat?

Otevřený dopis je forma písemné komunikace, která je adresována konkrétní osobě nebo instituci, ale zároveň je určena k publikaci a širšímu čtenářskému okruhu. Často se používá k upozornění na určité problémy nebo k vyjádření veřejného stanoviska. Tento dopis by měl být věcný, dobře argumentovaný a zároveň apelující na širší veřejnost.

Struktura otevřeného dopisu by měla být následující:

  • Nadpis: Výstižný nadpis, který jasně sděluje, o co v dopisu jde.
  • Oslovení: Oslovte konkrétního adresáta (např. „Vážený pane starosto,“).
  • Úvod: Stručně představte důvod, proč píšete tento dopis, a proč jste se rozhodli ho otevřeně publikovat.
  • Hlavní část: Rozveďte své argumenty, popište problém, a navrhněte možná řešení. Snažte se být co nejkonkrétnější.
  • Výzva k akci: Zakončete dopis výzvou k řešení problému, k dialogu nebo jinému konkrétnímu kroku.
  • Podpis: Uveďte své jméno a případně i skupinu, kterou zastupujete (např. „Jan Novák, student Střední školy v Městě“).

Tipy a triky, jak napsat otevřený dopis na jedničku

  • Zvolte závažné téma: Vyberte téma, které je důležité nejen pro vás, ale i pro širší veřejnost.
  • Argumentujte jasně a logicky: Vaše argumenty by měly být dobře promyšlené, podložené fakty a prezentovány jasně.
  • Udržujte věcný tón: I když se jedná o dopis, který má oslovit veřejnost, měl by být psán s respektem a profesionalitou.
  • Buďte konkrétní: Pokud kritizujete, navrhněte i konkrétní řešení. Pokud chválíte, uveďte přesné příklady.
  • Zaujměte veřejnost: Snažte se psát tak, aby dopis zaujal i ty, kteří nejsou přímými adresáty, a motivoval je k zamyšlení nebo k akci.

Ukázka zadání otevřeného dopisu nanečisto pro maturanty

VÝCHOZÍ TEXT

Máte potřebu vyjádřit své obavy ohledně plánované výstavby obchodního centra na místě, kde se nyní nachází veřejný park. Chcete uvést důvody, proč je podle vás tento plán problematický, a navrhnout alternativní řešení.

Zpracování: otevřený dopis starostovi města

ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat excelentní ESEJ a ohromit u maturitní písemky z ČJL
ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat vynikající TEXT PUBLICISTICKÉHO STYLU a uspět u maturitní písemky z ČJL

Vzorové vypracování otevřeného dopisu na jedničku

Zachraňme náš park!

Otevřený dopis starostovi města

Vážený pane starosto,

obracím se na Vás jménem studentů Střední školy v Městě, ale také jako občan, kterému není lhostejný osud našeho města. S velkým znepokojením jsme se dozvěděli o plánu na výstavbu nového obchodního centra na místě, kde se nyní nachází jediný větší veřejný park v centru našeho města. Tento plán vnímáme jako krok, který může mít negativní dopad na životní prostředí, kvalitu života obyvatel a celkový ráz našeho města.

Park, o kterém mluvíme, není jen obyčejným kusem zeleně. Je to místo, kde se scházíme s přáteli, kde tráví čas rodiny s dětmi a kde si lidé mohou na chvíli odpočinout od každodenního shonu. V dnešní době, kdy se stále více mluví o nutnosti chránit životní prostředí a podporovat udržitelný rozvoj, je pro nás nepřijatelné, aby se tento cenný kus přírody proměnil v betonovou plochu. Navíc, s ohledem na již existující obchodní centra v našem městě, se zdá být tato výstavba nejen zbytečná, ale i škodlivá pro lokální ekosystém.

Chápeme, že výstavba nových objektů může přinést městu určité ekonomické výhody. Nicméně, domníváme se, že by bylo vhodné hledat jiná místa, která nejsou tak úzce spjata s každodenním životem obyvatel a která by nenarušila přírodní prostředí, jež je pro zdraví a pohodu obyvatel neocenitelné. Nabízíme Vám proto k úvaze možnost revitalizace již existujících nevyužívaných prostor v okrajových částech města, kde by nové obchodní centrum mohlo být vybudováno bez negativního dopadu na zeleň a veřejný prostor.

Pane starosto, apelujeme na Vás, abyste znovu zvážil tento plán a jeho dopady na naši komunitu. Věříme, že společným dialogem můžeme najít řešení, které bude prospěšné pro všechny občany našeho města.

S úctou,
Evžen Amos
občan Města nad Říčkou, s dalšími níže podepsanými občany města

Proč by toto vzorové vypracování otevřeného dopisu získalo vynikající hodnocení?

  • Oslovení širší veřejnosti: Dopis je napsán tak, aby zaujal nejen adresáta, ale i širší veřejnost, což je klíčové pro otevřený dopis.
  • Závažné a aktuální téma: Dopis se zabývá tématem, které je důležité pro širokou veřejnost a které má potenciálně velký dopad na komunitu.
  • Jasná argumentace: Dopis obsahuje dobře promyšlené a logicky strukturované argumenty, které podporují hlavní tvrzení.
  • Věcný a profesionální tón: Autor píše s respektem k adresátovi, ale zároveň důrazně vyjadřuje svůj názor.
  • Konkretizace problému a návrh řešení: Dopis neobsahuje jen kritiku, ale také konstruktivní návrhy, jak situaci řešit.

SOUVISEJÍCÍ: Další vzory jak napsat otevřený dopis u maturitní písemky z češtiny a uspět

Všem maturantům z českého jazyka přejeme mnoho úspěchů a pevné nervy při psaní maturitní písemné práce. Pamatujte, že kvalitní příprava a promyšlený přístup nejen u psaní otevřeného dopisu jsou klíčem k úspěchu, Nový Amos.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *