Článek s reportážními prvky o hudebním festivalu – vzor maturitní písemky z ČJ 2016 podzim

 

Článek s reportážními prvky je typ slohového útvaru, který maturanti mohou najít mezi zadáními maturitních písemek. Pokud se chystáte na maturitní zkoušku, bude pro vás velmi užitečné podívat se na vzorově vypracovanou maturitní písemnou práci z češtiny 2016 podzim. Tento vzor vám poskytne praktický náhled na to, jak efektivně strukturovat reportážní článek, jak využít inspirativní text a jak dosáhnout co nejlepšího hodnocení. Nový Amos přeje všem maturantům úspěšné složení nejen maturitní písemky z češtiny, ale také úspěch v ostatních maturitních předmětech. Pečlivá příprava a klidné myšlení vám pomohou dosáhnout úspěchu u maturity. Hodně štěstí!

Zadání článku, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2016 na podzim

Léto plné hudby

VÝCHOZÍ TEXT:

S utichnutím posledních tónů skupiny Mňága a Žďorp se rozezněly nástroje divoké čtveřice Frantic Sunday a odstartovaly hodinový nářez na vlnách alternativního rocku a indie popu. Jejich show mě vrací o několik let zpátky do doby největší slávy kapely The Hives. Svou živelností a nábojem hravě strčí mladí švédští muzikanti předešlé, mnohokrát obehrané interprety do kapsy. A publikum to umí ocenit.

(www.topzine.cz, upraveno)

Zpracování: článek s reportážními prvky o hudebním festivalu (funkce výchozího textu inspirativní)

Vzorové vypracování slohového útvaru článek v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2016 na podzim

Letní festival plný hudby a nezapomenutelných zážitků

Letní hudební festivaly jsou pro mnoho lidí vrcholem léta. Spojují v sobě nejen skvělou hudbu, ale také jedinečnou atmosféru, která zanechá v každém návštěvníkovi hluboký dojem. Představte si tu situaci: po skvělém vystoupení legendární kapely Mňága a Žďorp se na pódiu objeví mladá a energická čtveřice Frantic Sunday. Jejich hudba je směsicí alternativního rocku a indie popu, a když začnou hrát, publikum okamžitě ožije.

Frantic Sunday mají talent nejen na skvělou hudbu, ale i na to, jak přenést svou energii na publikum. Jejich vystoupení je plné nespoutanosti a živelnosti, které připomínají slavné kapely jako The Hives. Když začnou hrát, je to, jako by se čas zastavil a vše se točilo jen kolem hudby a radosti z ní. Každý tón, každé gesto jsou plné emocí, a to publikum umí ocenit – skákají do rytmu, zpívají a užívají si každou vteřinu.

Festivaly však nejsou jen o hudbě. Jsou také o setkávání lidí, kteří mají stejnou vášeň pro hudbu. Na festivalech se tvoří nová přátelství, lidé se sbližují a vytvářejí společné vzpomínky, které si ponesou s sebou po celý život. Atmosféra je nenahraditelná – od momentu, kdy se rozsvítí první světla na pódiu, až po poslední akord, který zazní v nočním vzduchu.

Letní festivalová sezóna je vždy plná nezapomenutelných zážitků, které vás naplní energií na celý rok. Ať už je to vaše první zkušenost s festivalem, nebo jste zkušení návštěvníci, každý festival přináší něco nového, co vás znovu a znovu nadchne a připomene, proč je hudba tak důležitou součástí našeho života.

SOUVISEJÍCÍ: Další vzory článků k maturitní písemce z češtiny

Proč by tento vzor článku získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

  1. Splnění zadání: Text splňuje požadavek na článek s reportážními prvky o hudebním festivalu.
  2. Titulek: Titulek je atraktivní a vystihuje hlavní myšlenku článku („Letní festival plný hudby a nezapomenutelných zážitků“).
  3. Struktura: Text je jasně a logicky strukturován, od úvodu přes popis konkrétního vystoupení až po obecné závěry.
  4. Odkaz na výchozí text: Autor čerpá z inspirativního textu a efektivně jej rozvíjí.
  5. Jazyková úroveň: Jazyk je na úrovni středoškolského studenta, dynamický a emotivní, což podporuje čtivost článku.
  6. Atmosféra: Autor dokáže čtenáři přiblížit atmosféru festivalu, což je klíčové pro reportážní styl.
  7. Detailní popis: Popisy vystoupení jsou živé a detailní, což dává čtenáři pocit, že je přímo na místě.
  8. Vnitřní konzistence: Text je soudržný, myšlenky na sebe plynule navazují.
  9. Osobní nádech: Autor projevuje svůj osobní vztah k tématu, což činí článek autentickým.
  10. Délka: Text odpovídá požadovanému rozsahu slov, což svědčí o schopnosti autora pracovat s textem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *