Stížnost obecnímu úřadu na sníženou kvalitu bydlení – vzor maturitní písemky z ČJ 2016 podzim

 

Stížnost obecnímu úřadu je typ slohového útvaru, se kterým se můžete setkat při maturitní písemné práci z češtiny. Tento formální dopis je důležitý, protože umožňuje občanům vyjádřit své obavy a požadavky směrem k místní samosprávě. Pokud se připravujete na maturitu, může být užitečné seznámit se s tím, jak správně sestavit vzorově vypracovanou maturitní písemnou práci z češtiny 2016 podzim, která vám pomůže dosáhnout vysokého hodnocení. Nový Amos přeje všem maturantům úspěšné složení nejen maturitní písemky z češtiny, ale také úspěch v ostatních maturitních předmětech. Pečlivá příprava a správné pochopení zadání jsou klíčem k úspěchu u maturity. Hodně štěstí!

Zadání stížnosti, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2016 na podzim

Těžký život v rušné čtvrti

Zpracování: stížnost obecnímu úřadu na sníženou kvalitu bydlení v rušné lokalitě

Vzorové vypracování slohového útvaru stížnost v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2016 na podzim

Stížnost na sníženou kvalitu bydlení v rušné lokalitě

Vážený pane starosto,

obracím se na Vás jménem obyvatel naší ulice s vážnou stížností na neustále se zhoršující kvalitu bydlení v naší čtvrti. Žijeme v lokalitě, která byla dříve poklidným místem vhodným pro rodiny s dětmi i starší občany. Bohužel se situace v posledních letech výrazně změnila a život v naší ulici se stal téměř nesnesitelným.

Hlavním problémem je neustálý hluk, který pramení nejen z vysoké frekvence dopravy, ale také z nočního života v blízkých barech a klubech. Hluková zátěž je tak vysoká, že je prakticky nemožné otevřít okna nebo spát bez rušení. Dříve jsme mohli v létě trávit večery na zahradách nebo balkonech, nyní však musíme snášet neustálý hluk a zápach z projíždějících aut a kamionů.

Dalším problémem je narůstající znečištění ovzduší a odpadků na veřejných prostranstvích. Přibývající počet barů a restaurací v okolí s sebou přináší nejen více návštěvníků, ale také více odpadků a nečistot, které zůstávají na chodnících a v parcích. Tyto podmínky jsou pro nás, místní obyvatele, naprosto nepřijatelné. Jsme zklamaní z nedostatečné údržby veřejných prostor a z nedostatečné reakce na naše opakované stížnosti.

Žádáme Vás proto o okamžitou intervenci. Navrhujeme omezení nočního provozu barů a klubů, zvýšení kontrol dodržování nočního klidu a zajištění pravidelné údržby veřejných prostranství. Rovněž bychom uvítali zvýšení policejních hlídek v oblasti, které by dohlížely na bezpečnost a pořádek.

Vážený pane starosto, věříme, že našim stížnostem bude věnována patřičná pozornost a že dojde k rychlému zlepšení situace. Jsme ochotni se setkat s představiteli města, abychom projednali možné kroky vedoucí k nápravě. Doufáme, že společnými silami dosáhneme toho, aby se naše čtvrť opět stala klidným a příjemným místem k životu.

S úctou,

Obyvatelé ulice

ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat stížnost na jedničku
SOUVISEJÍCÍ: Další vzory stížností k maturitní písemce z češtiny

Proč by tento vzor stížnosti získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

  • Splnění zadání: Text splňuje zadání, jedná se o formální stížnost obecnímu úřadu.
  • Titulek: Titulek je jasný a odpovídá obsahu stížnosti.
  • Struktura: Text je přehledně rozdělen do odstavců, které se věnují jednotlivým problémům.
  • Jazyková úroveň: Jazyk je formální a odpovídá oficiální stížnosti, což je důležité pro tento typ textu.
  • Konkrétní problémy: Stížnost detailně popisuje konkrétní problémy, které obyvatelé pociťují, což zvyšuje její váhu.
  • Návrhy na řešení: Autor nejen kritizuje, ale také navrhuje konkrétní opatření ke zlepšení situace.
  • Výzva k akci: Text obsahuje výzvu k okamžitému jednání a nabízí možnost spolupráce, což je důležité pro účinnost stížnosti.
  • Vnitřní konzistence: Myšlenky jsou jasně propojeny a text je soudržný.
  • Délka: Text splňuje požadovaný rozsah slov, což svědčí o schopnosti autora pracovat s textem.
  • Přesvědčivost: Stížnost je napsána přesvědčivě, což by mělo přimět adresáta k reakci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *