Článek s prvky reportáže na téma archeologie – vzor maturitní písemky z ČJ 2017 podzim

 

Článek s prvky reportáže je zajímavým zadáním na maturitní písemné práce z češtiny. V tomto článku vám představíme vzorově vypracovanou maturitní písemnou práci z češtiny 2017 podzim, která detailně popisuje zážitek z archeologického dne. Tato reportáž zahrnuje popis jednotlivých aktivit a osobní dojmy, což zvyšuje autenticitu textu. Nový Amos přeje všem maturantům úspěšné složení maturitní zkoušky z češtiny. Doufáme, že tento vzor vám poskytne inspiraci a pomůže vám při přípravě na vaši vlastní reportáž.

Zadání článku s prvky reportáže, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2017 na podzim

Archeologem na jeden den

VÝCHOZÍ TEXT

Paráda! Šéf mi právě sdělil, že pro mě má zajímavou práci v terénu. Nedávno otevřený archeopark pořádá ojedinělou akci a já mám být u toho. Podíval jsem se na jejich stránky, abych věděl, co mě čeká. Návštěvníci si budou moct vyzkoušet práci archeologů – zaměřovat lokalitu, kopat, čistit nálezy a popisovat je. Velkým lákadlem jsou také zážitkové aktivity, například výroba amuletů, interpretace motivů jeskynních maleb, poznávání zvířecích kostí a odlévání zvířecích stop. Konečně vypadnu z té své zatuchlé kanceláře. Takovou příležitost si přece nenechám ujít!

Zpracování: článek s prvky reportáže o archeologickém dni určený do kulturního časopisu (funkce výchozího textu inspirativní)

Vzorové vypracování slohového útvaru článek s prvky reportáže v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2017 na podzim

Archeologem na jeden den: Zážitek z archeoparku

Nedávno jsem měl příležitost stát se na jeden den archeologem v nově otevřeném archeoparku. Tento zážitek byl nejen poučný, ale také nesmírně zábavný. Akce byla pečlivě připravena a nabídla návštěvníkům unikátní možnost vyzkoušet si práci archeologů na vlastní kůži.

Po příchodu do archeoparku nás přivítal průvodce, který nám stručně vysvětlil, co nás čeká. Prvním úkolem bylo zaměřování lokality. Pomocí speciálních nástrojů jsme označili místa, kde by mohly být ukryty archeologické nálezy. Následovalo kopání, což byla fyzicky náročná, ale velmi vzrušující činnost. Každý nález jsme pečlivě čistili a popisovali, čímž jsme se cítili jako skuteční archeologové.

Jedním z největších lákadel akce byla možnost interpretace motivů jeskynních maleb a výroba amuletů. Bylo fascinující sledovat, jak naši předkové vytvářeli umění a symboly, které dodnes skrývají mnoho tajemství. Další zajímavou aktivitou bylo poznávání zvířecích kostí a odlévání zvířecích stop, což nám poskytlo hlubší vhled do života pravěkých lidí.

Celý den byl zakončen návštěvou expozice, kde jsme si mohli prohlédnout některé z nejvýznamnějších nálezů a dozvědět se více o historii regionu. Tento zážitek byl pro mě neocenitelný a jsem vděčný za možnost zúčastnit se této akce. Doporučuji všem, kdo mají zájem o historii a archeologii, aby navštívili archeopark a vyzkoušeli si práci archeologů na vlastní kůži.

Proč by tento vzor článku s prvky reportáže získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

  • Splnění zadání: Text je reportáží s prvky článku o archeologickém dni, jak bylo požadováno.
  • Titulek: Titulek jasně informuje o obsahu článku a láká čtenáře k přečtení.
  • Struktura textu: Text je logicky rozdělen do odstavců podle jednotlivých aktivit během dne.
  • Popis aktivit: Každá aktivita je detailně popsána, což dává čtenáři jasnou představu o průběhu akce.
  • Osobní zážitek: Autor textu sdílí své osobní dojmy, což textu dodává autenticitu a čtivost.
  • Zajímavost: Popis aktivit, jako je výroba amuletů a interpretace jeskynních maleb, činí text atraktivním.
  • Informativnost: Text poskytuje čtenáři nejen popis dne, ale také zajímavé informace o práci archeologů.
  • Jasný jazyk: Text je napsán srozumitelně a čtivě, bez zbytečných komplikací.
  • Zapojení čtenáře: Autor vybízí čtenáře k návštěvě archeoparku, čímž zvyšuje interaktivitu článku.
  • Závěr: Závěrečný odstavec shrnuje zážitek a přináší doporučení, což dává textu uzavřenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *