Úvahový text na téma „Úcta k umění našich předků“ – vzor maturitní písemky z ČJ 2017 podzim

 

Úvahový text je zajímavým zadáním na maturitní písemné práce z češtiny. Tento článek přináší vzorově vypracovanou maturitní písemnou práci z češtiny 2017 podzim, která diskutuje hodnotu umění minulosti a současnosti. Úvaha polemizuje s názorem zadaného textu a nabízí logickou strukturu argumentů a protiargumentů. Nový Amos přeje všem maturantům úspěšné složení maturitní zkoušky z češtiny. Doufáme, že tento vzor vám poskytne inspiraci a pomůže vám při přípravě na vaši vlastní úvahu.

Zadání úvahy které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2017 na podzim

Úcta k umění našich předků

VÝCHOZÍ TEXT Zapalte regály knihoven! Zaveďte vody z kanálů do muzeí a vytopte je! To je ale radost, vidět, jak se na vodě houpají staré slavné obrazy, celé otrhané a bezbarvé! Co jiného se dá vidět ve starém obraze než upachtěná strojenost umělce? Obdivovat starý obraz je totéž co nalévat naši citlivost do pohřební urny. (F. T. Marinetti, Manifest futurismu, upraveno)

Zpracování: úvahový text polemizující s výchozím textem

Vzorové vypracování slohového útvaru úvaha v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2017 na podzim

Úcta k umění našich předků

Výchozí text F. T. Marinettiho z Manifestu futurismu provokuje k zamyšlení nad hodnotou umění minulosti. Marinetti vybízí k destrukci knihoven a muzeí, považuje staré umění za zbytečné a přežité. S tímto názorem však nelze souhlasit.

Umění našich předků je nesmírně důležité pro pochopení naší vlastní identity a historie. Knihovny a muzea jsou místy, kde uchováváme dědictví minulosti, a díky nim můžeme studovat, jak žili a tvořili naši předkové. Staré obrazy, sochy, knihy a další artefakty nejsou jen pouhými předměty, ale nesou v sobě příběhy a myšlenky, které mohou inspirovat i dnes.

Marinetti tvrdí, že staré umění je strojené a bezcenné. Je pravda, že umělecké styly se mění a to, co bylo moderní před staletími, dnes může působit archaicky. Avšak každé umění odráží dobu svého vzniku a nabízí jedinečný pohled na svět. Například obrazy renesančních mistrů nám mohou ukázat krásu a ideály tehdejší společnosti, zatímco barokní umění může inspirovat svou dynamikou a dramatismem.

Navíc, ničení starého umění by znamenalo ztrátu nenahraditelného dědictví. Umělecká díla nejsou jen estetickými objekty, ale také dokumenty doby, ve které vznikla. Bez nich bychom ztratili cenné svědectví o minulosti, což by nás ochudilo o hlubší pochopení lidského vývoje.

Je důležité si uvědomit, že úcta k umění minulosti neznamená odmítání moderního umění a inovací. Naopak, současní umělci mohou čerpat inspiraci z děl svých předchůdců a vytvářet nová, originální díla. Zachování starého umění tedy podporuje nejen kulturní kontinuitu, ale i tvůrčí rozmanitost.

ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat úvahu na jedničku
SOUVISEJÍCÍ: Další vzory úvah k maturitní písemce z češtiny

Proč by tento vzor úvahy získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

  • Splnění zadání: Text je úvahou polemizující s výchozím textem, jak bylo požadováno.
  • Titulek: Titulek jasně identifikuje téma úvahy.
  • Struktura textu: Text je přehledně rozdělen do odstavců podle jednotlivých argumentů.
  • Logická argumentace: Úvaha obsahuje logickou strukturu argumentů a protiargumentů.
  • Použití příkladů: Konkrétní příklady (např. renesanční umění) posilují argumentaci.
  • Jasnost a srozumitelnost: Jazyk je srozumitelný a přístupný.
  • Hluboký vhled: Úvaha se zaměřuje na hlubší význam umění a jeho hodnotu pro společnost.
  • Relevance k tématu: Všechny uvedené argumenty se vztahují k tématu úvahy.
  • Stylistická úroveň: Text je stylisticky dobře napsaný, bez gramatických chyb.
  • Závěr: Závěrečný odstavec shrnuje hlavní myšlenku úvahy a přináší jasný závěr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *