Úvahový text na téma Zlo s dětskou tváří – vzor maturitní písemky z ČJ 2017 jaro

 

Hledáte kvalitní úvahový text na téma snížení věkové hranice trestní odpovědnosti? Vzorově vypracovaná maturitní písemná práce z češtiny 2017 jaro nabízí perfektní příklad, jak na to. Tento vzorový text je nejen inspirativní, ale i praktický pro vaše studijní potřeby. Nový Amos vám přeje hodně štěstí při skládání nejen maturitní písemky z češtiny. Úspěch je na dosah! Pojďme se tedy podívat na tu vzorovou písemku na jedničku a pojďme si i říct, proč by tento vzor skvělé hodnocení získal.

Zadání úvahového textu, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2017 na jaře

Zlo s dětskou tváří

VÝCHOZÍ TEXT

Brutalita dětí mladších 15 let stále narůstá. Podle některých odborníků tomu možná napomáhá i benevolentně nastavený právní systém. V České republice se děti nebojí přísného potrestání. Počítají s výhodami, které podle zákona přináší jejich věk. Trestně odpovědný je totiž v naší zemi jedinec, který dovrší 15 let.
V roce 2008 zabila pětice dětí bezbrannou osmdesátiletou stařenku. Pachatelé, kterým tehdy bylo mezi 11 a 14 lety, jsou dávno na svobodě. Dosáhli totiž plnoletosti a s čistým rejstříkem opustili výchovné ústavy. Protože jim v době spáchání trestného činu nebylo patnáct, trest odnětí svobody nehrozil nikomu z nich.
„Děti by měly být trestně odpovědné již od třinácti let, jako je tomu například v Polsku,“ říká ředitel jednoho nejmenovaného výchovného ústavu.
(Týden 34/2015, upraveno)

Zpracování: úvahový text zabývající se otázkou snížení věkové hranice trestní odpovědnosti v České republice (funkce výchozího textu informativní)

Vzorové vypracování slohového útvaru úvahový text v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2017 na jaře

Snížení věkové hranice trestní odpovědnosti

Brutalita dětí mladších 15 let v České republice je alarmující. Aktuální právní systém, který stanovuje trestní odpovědnost až od 15 let, může být příliš benevolentní. Jedním z příkladů je případ z roku 2008, kdy pětice dětí zabila bezbrannou osmdesátiletou ženu a dnes jsou již na svobodě s čistým trestním rejstříkem. Je načase zvážit snížení této hranice.

Argumentem pro snížení věkové hranice trestní odpovědnosti je především zvýšení bezpečnosti ve společnosti. Mladiství pachatelé si často uvědomují, že jim nehrozí přísné tresty, a to může vést k nárůstu násilné kriminality. Pokud by se věková hranice snížila na 13 let, jako je tomu například v Polsku, děti by si byly více vědomy následků svých činů.

Dalším důležitým aspektem je prevence recidivy. Mladí lidé, kteří se dopustí závažného trestného činu, mohou být umístěni do výchovných zařízení, kde je možné pracovat na jejich resocializaci. Současný systém, kdy jsou mladiství pachatelé po dosažení plnoletosti propuštěni s čistým rejstříkem, neposkytuje dostatečný prostor pro nápravu.

Samozřejmě je nutné zajistit, aby tresty pro mladistvé byly přiměřené jejich věku a okolnostem. Důležitá je i podpora rodin a vzdělávacích institucí, které mohou hrát klíčovou roli v prevenci kriminality. Snížení věkové hranice trestní odpovědnosti by mělo být doprovázeno komplexním programem zaměřeným na prevenci a resocializaci.

Závěrem lze říci, že snížení věkové hranice trestní odpovědnosti by mohlo přispět k větší bezpečnosti a prevenci kriminality mezi mladistvými. Je důležité, aby společnost reflektovala změny a potřeby moderní doby a přizpůsobila své právní normy aktuální situaci.

ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat úvahu na jedničku
SOUVISEJÍCÍ: Další vzory úvah k maturitní písemce z češtiny

Proč by tento vzor úvahového textu získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

  • Splnění zadání: Text se zaměřuje na otázku snížení věkové hranice trestní odpovědnosti.
  • Titulek: „Snížení věkové hranice trestní odpovědnosti“ přesně vystihuje téma úvahy.
  • Struktura: Logické členění na úvod, argumentaci a závěr.
  • Obsahová hloubka: Text detailně analyzuje problém a nabízí konkrétní argumenty.
  • Jazyková správnost: Bez gramatických a stylistických chyb.
  • Aktualizace tématu: Používá aktuální příklady, např. případ z roku 2008.
  • Argumentace: Silná argumentace podporující snížení věkové hranice, např. „Mladiství pachatelé si často uvědomují, že jim nehrozí přísné tresty.“
  • Důraz na prevenci: Zdůrazňuje nutnost prevence a resocializace.
  • Komplexnost pohledu: Berou se v úvahu různé aspekty problému, včetně role rodin a škol.
  • Přesvědčivost: Závěr shrnuje hlavní body a podtrhuje důležitost změny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *