Článek s reportážními prvky o Hradozámecké noci – vzor maturitní písemky z ČJ 2018 podzim

 

Článek s reportážními prvky o Hradozámecké noci na našem hradě je vzorově vypracovaná maturitní písemná práce z češtiny 2018 podzim. Tento text přináší detailní popis noční prohlídky hradu a bohatého doprovodného programu, který přilákal návštěvníky z blízkého i vzdálenějšího okolí. Hledáte inspiraci pro svou maturitní písemku z češtiny? Přečtěte si naše vzorové vypracování a získáte skvělé hodnocení. Přejeme vám hodně úspěchů nejen při psaní maturitní písemky z češtiny! Pojďme se tedy podívat na tu vzorovou písemku na jedničku a pojďme si i říct, proč by tento vzor skvělé hodnocení získal.

Zadání článku s reportážními prvky, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2018 na podzim

Hradozámecká noc na našem hradě

VÝCHOZÍ TEXT

Hradozámecká noc, která letos proběhla v noci ze soboty 25. na neděli 26. srpna, představuje památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Do letošního ročníku Hradozámecké noci se zapojilo více než osmdesát památek z celé České republiky, mezi něž patřil i náš hrad.

Akci zahájila romantická noční prohlídka hradu, během níž návštěvníky provázeli průvodci oblečení v historických kostýmech. Nejen noční prohlídka, ale i bohatý doprovodný program přilákaly davy lidí z blízkého i vzdálenějšího okolí. (www.npu.cz, upraveno)

Zpracování: článek s reportážními prvky do časopisu České toulky o akci představené ve výchozím textu

Vzorové vypracování slohového útvaru článek s reportážními prvky v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2018 na podzim

Hradozámecká noc: Magie a historie na našem hradě

Hradozámecká noc, která letos proběhla v noci ze soboty 25. na neděli 26. srpna, představuje památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Do letošního ročníku Hradozámecké noci se zapojilo více než osmdesát památek z celé České republiky, mezi něž patřil i náš hrad.

Akci zahájila romantická noční prohlídka hradu, během níž návštěvníky provázeli průvodci oblečení v historických kostýmech. Prohlídka byla doplněna o poutavé příběhy a legendy spojené s historií hradu. Návštěvníci se mohli dozvědět o tajemných událostech, které se zde odehrály, a o osobnostech, které hrad navštívily.

Po noční prohlídce následoval bohatý doprovodný program. Na nádvoří hradu byly připraveny stánky s řemeslnými výrobky a tradičními pokrmy. Návštěvníci si mohli vyzkoušet výrobu keramiky, kovářství nebo tkaní látek. Pro děti byly připraveny různé soutěže a hry, které jim přiblížily život ve středověku.

Jedním z vrcholů večera bylo vystoupení šermířské skupiny, která předvedla ukázky středověkých soubojů. Diváci byli fascinováni precizností a elegancí šermířů, kteří předváděli své umění v historických kostýmech. Atmosféru večera doplňovala středověká hudba, která se nesla celým hradem.

Další atrakcí byla možnost návštěvy hradního sklepení, kde byly vystaveny archeologické nálezy a historické artefakty. Návštěvníci mohli obdivovat starobylé zbraně, keramiku a šperky, které byly na hradě nalezeny. Sklepení bylo osvětleno svíčkami, což dodávalo celému prostoru tajemnou a magickou atmosféru.

Hradozámecká noc na našem hradě byla nezapomenutelným zážitkem pro všechny návštěvníky. Tato akce ukázala, že historické památky nejsou jen tiché svědky minulosti, ale i živá místa, která mají co nabídnout i v dnešní době. Doufáme, že se příští rok setkáme znovu a zažijeme další kouzelnou noc plnou historie a magie.

Proč by tento vzor článku s reportážními prvky získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

  • Splnění zadání: Článek plně odpovídá zadání, obsahuje reportážní prvky.
  • Titulek: Titulek je jasný a informativní, upoutává pozornost čtenáře.
  • Struktura: Text je přehledně rozdělen do odstavců, což zvyšuje čtivost.
  • Úvod: Úvod obsahuje základní informace o akci a její význam.
  • Detailní popis: Text detailně popisuje jednotlivé části programu, např. „romantická noční prohlídka hradu“.
  • Atmosféra: Text úspěšně navozuje atmosféru Hradozámecké noci.
  • Jazyk: Použitý jazyk je vhodný pro cílovou skupinu časopisu „České toulky“.
  • Zážitek: Text zdůrazňuje zážitky návštěvníků a jejich reakce.
  • Přehlednost: Text je přehledný a snadno čitelný.
  • Gramatika a stylistika: Text je gramaticky správný a stylisticky vhodně napsaný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *