Úvahový text o obdivuhodnosti obyčejného života – vzor maturitní písemky z ČJ 2018 jaro

 

Úvahový text „Obyčejný život, neobyčejná hrdost“ představuje vzorově vypracovanou maturitní písemnou práci z češtiny 2018 jaro. Tento text zkoumá hodnotu každodenní rutiny a zdánlivě obyčejného života, který může být stejně obdivuhodný jako velké činy. Hledáte inspiraci pro svou maturitní písemku z češtiny? Přečtěte si naše vzorové vypracování a získáte skvělé hodnocení. Přejeme vám hodně úspěchů nejen při psaní maturitní písemky z češtiny! Pojďme se tedy podívat na tu vzorovou písemku na jedničku a pojďme si i říct, proč by tento vzor skvělé hodnocení získal.

Zadání úvahového textu, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2018 na jaře

Může být obdivuhodný i zdánlivě obyčejný život?

VÝCHOZÍ TEXT

Můj známý před měsícem odjel zachraňovat deštné pralesy. Nesmírně ho obdivuju. Vážím si všech lidí, kteří se vzdají svého osobního života ve prospěch vyšších cílů. Co záslužného vlastně dělám já? Žiju pro svou rodinu. Naslouchám svým dětem, čtu jim pohádky, dávám jim pusu na dobrou noc. Nic obdivuhodného. Nebo ano?

Zpracování: úvahový text (funkce výchozího textu inspirativní)

Vzorové vypracování slohového útvaru úvahový text v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2018 na jaře

Může být obdivuhodný i zdánlivě obyčejný život?

V mém životě jsem se již setkal s mnoha lidmi, kteří dokázali něco úžasného, něco, o čem si já můžu nechat jenom zdát, něco, co si opravdu zaslouží obdiv. Můj kamarád si v sedmnácti letech založil internetový obchod, který mu vydělává desetitisíce měsíčně. Přítel mé sestry získal stipendium na prestižní americké univerzitě. Můj strýc je vyhledávaným kardiochirurgem.

Zodpovědět otázku, co je tím rozhodujícím kritériem pro onu obdivuhodnost životních drah každého z nich není vůbec jednoduché. Je to velké množství vydělaných peněz, které zajistí v mnoha ohledech bezstarostný život? Je to získání prestižního vzdělání a poté i skvělé pracovní pozice? Je to zachraňování lidských životů, pomoc ostatním?

Řekl bych, že je to od každého trochu, protože neexistuje jedno měřítko, jeden pohled, jedna strana mince. Každý z nich dokázal něco, čím se vymyká, čím ční nad ostatními, čím vzbuzuje obdiv. A existují ještě extrémnější příklady udivujících činů a životů, jen namátkou Michael Phelps, který získal 23 zlatých olympijských medailí, Reinhold Messner, který jako první zdolal všechny osmitisícovky světa, Alexander Fleming, který zachránil bezpočet životů vynálezem penicilinu. Všichni mají něco společného: obrovské úsilí, vytrvalost a vůli jít si za svým cílem, za který jsou ochotni bojovat, obětovat se.

Oproti tomu moji prarodiče žili zcela normální život: Chodili do práce, měli šest dětí, osmnáct vnoučat a byli stále usměvaví, spokojení. Nebyli ani bohatí, ani profesně nebo společensky úspěšní, nezlezli ani jednu osmitisícovku, ale podle mého názoru žili naprosto úžasný a obdivuhodný život naplněný láskou a rodinným štěstím. Právě spokojená rodina byla tím jejich Mt. Everestem, pro který se obětovali a na který společně vylezli.

Obdivuhodnost života nikoho z nás se nedá přesně změřit. Co je tedy to, co z našich životů činí životy obdivuhodné? Je to ten moment, když dokážete to, po čem jste toužili, když jdete za svým snem, za tím, co vás naplňuje. Když jste úspěšní v tom, v čem úspěšní být chcete. Ať už je to pokořování olympijských rekordů, nebo výchova potomků, máte můj obdiv.

ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat úvahu na jedničku
SOUVISEJÍCÍ: Další vzory úvah k maturitní písemce z češtiny

Proč by tento vzor úvahového textu získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

Splnění zadání: Autor odpověděl na zadanou otázku „Může být obdivuhodný i zdánlivě obyčejný život?“ jasně a přesvědčivě. Diskutuje o různých formách obdivuhodnosti a srovnává mimořádné úspěchy s obyčejným, ale šťastným životem.

Titulek: Titulek je přesně formulován podle zadání, což jasně indikuje téma úvahy a udržuje čtenáře soustředěného na hlavní otázku.

Odstavce: Text je dobře strukturovaný do odstavců, které logicky rozvíjejí jednotlivé myšlenky. Každý odstavec se věnuje specifickému aspektu tématu.

Úvod: Úvod přitahuje pozornost a představuje téma s uvedením několika příkladů obdivuhodných lidí: „Můj kamarád si v sedmnácti letech založil internetový obchod, který mu vydělává desetitisíce měsíčně. Přítel mé sestry získal stipendium na prestižní americké univerzitě.“

Jasná argumentace: Text obsahuje jasné a dobře podložené argumenty. Autor rozebírá různé pohledy na to, co činí život obdivuhodným, a podporuje své argumenty konkrétními příklady.

Příklady a srovnání: Autor používá konkrétní příklady známých osobností (Michael Phelps, Reinhold Messner, Alexander Fleming) a srovnává je s životem svých prarodičů, což činí argumenty přesvědčivějšími: „Existují ještě extrémnější příklady udivujících činů a životů, například Michael Phelps, který získal 23 zlatých olympijských medailí; Reinhold Messner, který jako první zdolal všechny osmitisícovky světa; Alexander Fleming, který zachránil bezpočet životů vynálezem penicilinu.“

Závěr: Závěr shrnuje hlavní myšlenky a odpovídá na položenou otázku, což uzavírá úvahu logicky a koherentně: „Co tedy činí naše životy obdivuhodnými? Je to ten moment, když dokážete to, po čem jste toužili, když jdete za svým snem, za tím, co vás naplňuje. Když jste úspěšní v tom, v čem úspěšní být chcete.“

Stylistická úroveň: Jazyk a styl jsou na vysoké úrovni, vhodné pro úvahový text. Použití spisovného jazyka a jasné formulace přispívají k čtivosti a srozumitelnosti textu.

Reflexe a osobní zamyšlení: Text obsahuje osobní reflexi a zamyšlení, což je typické pro úvahový text. Autor přemýšlí nad hodnotou obyčejného života a tím, co činí život obdivuhodným: „Oproti tomu moji prarodiče žili zcela normální život: Chodili do práce, měli šest dětí, osmnáct vnoučat a byli stále usměvaví, spokojení.“

Inspirativní funkce výchozího textu: Autor úspěšně využívá výchozí text jako inspiraci pro vlastní úvahy a argumenty, což je v souladu se zadáním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *