Úvahový text na téma „Účel světí prostředky“- vzor maturitní písemky z ČJ 2019 jaro

 

Úvahový text zabývající se otázkou „může účel světit prostředky?“ představuje důležité morální dilema, které je aktuální i dnes. Tato vzorově vypracovaná maturitní písemná práce z češtiny 2019 jaro ukazuje, jak přistupovat k etickým otázkám. Nový Amos vám přeje úspěšné složení nejen maturitní písemky z češtiny, ale i všech dalších maturitních zkoušek. S pečlivou přípravou a správným přístupem můžete dosáhnout vynikajících výsledků. A také přejeme mnoho skvělého hodnocení i v ostatních maturitních předmětech. Společně to dáme a maturitu uděláme. Pojďme se tedy podívat na tu vzorovou písemku na jedničku a pojďme si i říct, proč by tento vzor skvělé hodnocení získal.

Zadání úvahového textu, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2019 na podzim

Může účel světit prostředky?

VÝCHOZÍ TEXT

Většina z nás musí alespoň jednou za život řešit nějaké morální dilema. Představte si například, že zdravotní stav vaší babičky se náhle zhoršil a vy už nejste schopni poskytovat jí odpovídající péči. V jediném specializovaném zařízení pro seniory, které se v okolí nachází, se však na přijetí čeká minimálně rok. Někteří přátelé vám radí, abyste se pokusili ředitelku zařízení podplatit a zajistili tak, že babička bude přijata přednostně. Je akceptovatelné použít pro dosažení určitého cíle jakékoli, třeba i nemorální prostředky?

ZPRACOVÁNÍ: úvahový text zabývající se otázkou z výchozího textu

Vzorové vypracování slohového útvaru úvahový text v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2019 na podzim

Může účel světit prostředky?

Téma, zda účel světí prostředky, je staré jako lidstvo samo. Představme si situaci, kdy zdravotní stav naší blízké osoby se náhle zhorší a my nejsme schopni jí zajistit potřebnou péči. Jedinou možností je umístit ji do specializovaného zařízení, kde však čekací doba činí minimálně rok. Někteří lidé by v takové situaci zvažovali podplacení, aby svou babičku dostali na přednostní místo. Je ale morálně správné použít takový postup?

Podplácení je jasně nemorální čin. Podkopává důvěru ve spravedlivý systém a zvýhodňuje jedince na úkor ostatních. Pokud by každý jednal tímto způsobem, celý systém by se zhroutil a spravedlnost by byla nahrazena korupcí. Navíc, i když podplácením zajistíme našemu blízkému lepší péči, vytváříme tak precedent pro další neetické chování.

Existují však situace, kdy je rozhodnutí složité. Pokud je život někoho, koho milujeme, v nebezpečí, může být pokušení použít jakékoli prostředky k jeho záchraně velmi silné. Měli bychom si ale uvědomit, že naše činy mají dopad nejen na nás, ale i na širší společnost. Pokud se budeme chovat neeticky, přispíváme k celkové degradaci morálních hodnot ve společnosti.

Alternativní přístupy mohou zahrnovat hledání jiných způsobů, jak zajistit potřebnou péči bez porušení etických zásad. Můžeme například zkusit najít dočasné řešení, jak poskytnout péči doma, nebo se obrátit na neziskové organizace, které mohou pomoci s umístěním v krátkém čase. Důležité je neztrácet naději a hledat etická řešení, která nezahrnují porušení zákonů či morálních zásad.

V konečném důsledku je důležité si uvědomit, že účel nesvětí prostředky. Naše činy by měly být vedeny nejen snahou dosáhnout cíle, ale také tím, jakým způsobem toho cíle dosáhneme. Morální integrita a důvěra ve spravedlivý systém jsou hodnoty, které bychom měli chránit a předávat dalším generacím.

ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat úvahu na jedničku
SOUVISEJÍCÍ: Další vzory úvah k maturitní písemce z češtiny

Proč by tento vzor úvahového textu získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

Splnění zadání: Práce přesně odpovídá zadání a zabývá se morálním dilematem.

Titulek: Titulek „Může účel světit prostředky?“ jasně uvádí hlavní otázku úvahy.

Struktura: Úvaha je logicky strukturována do úvodního, hlavního a závěrečného odstavce.

Jasnost a přehlednost: Text je jasně a srozumitelně napsán, čtenář se snadno orientuje.

Argumentace: Práce obsahuje silnou argumentaci proti používání nemorálních prostředků (např. „Podkopává důvěru ve spravedlivý systém“).

Reflexe alternativ: Text nabízí alternativní řešení, která jsou etická a praktická (např. „obrátit se na neziskové organizace“).

Jazyk a styl: Jazyk je formální a vhodný pro úvahový text, s důrazem na morální hodnoty.

Relevance: Úvaha je relevantní k současným společenským problémům a dilematům.

Plynulost textu: Text plyne plynule a udržuje čtenářovu pozornost od začátku do konce.

Originalita: Práce je originální a poskytuje čtenáři nový pohled na staré dilema.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *