Referát o jednom z objevů – vzor maturitní písemky z ČJ 2015 podzim

 

Přečtěte si referát „Objev, který změnil svět“ a zjistěte, jak podobný slohový útvar u maturity z češtiny správně psát. Tato vzorově vypracovaná maturitní písemná práce z češtiny 2015 podzim vám přináší inspiraci a připraví vás na úspěšné složení maturitní písemky z češtiny. Přejeme vám hodně štěstí a mnoho úspěchů, nejen u maturity z českého jazyka, ale i u ostatních maturitních předmětů, Nový Amos. Pojďme se tedy podívat na tu vzorovou písemku na jedničku a pojďme si i říct, proč by tento vzor skvělé hodnocení získal.

Zadání referátu, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2015 na podzim

Objev, který změnil svět

VÝCHOZÍ TEXT

Dvacáté století přineslo několik skutečně přelomových objevů, které dokázaly zásadním způsobem ovlivnit směr dalšího vývoje celého lidstva: atomová bomba, motorové letadlo, počítač, mobilní telefon, penicilin, rozšifrování struktury DNA, kontaktní čočky. (www.21stoleti.cz, upraveno)

Zpracování: referát o jednom z objevů uvedených ve výchozím textu

Vzorové vypracování slohového útvaru referát v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2015 na podzim

Objev, který změnil svět

(Dvacáté století přineslo několik skutečně přelomových objevů, které dokázaly zásadním způsobem ovlivnit směr dalšího vývoje celého lidstva: atomová bomba, motorové letadlo, počítač, mobilní telefon, penicilin, rozšifrování struktury DNA, kontaktní čočky.)

Rozšifrování struktury DNA je objev, který změnil svět a otevřel dveře do úplně nových oblastí vědy a medicíny. V roce 1953 vědci James Watson a Francis Crick představili světu model dvojité šroubovice, který ukázal, jak je genetická informace uložena a předávána v živých organismech. Tento objev měl revoluční dopad na biologii, genetiku a medicínu.

Díky rozšifrování struktury DNA jsme získali hlubší porozumění genetickým procesům a začali jsme odhalovat tajemství dědičnosti. Tento objev umožnil vznik nových vědních oborů, jako je genetické inženýrství a molekulární biologie. Lékařská věda udělala obrovský krok vpřed, protože jsme mohli začít zkoumat a léčit genetické poruchy na úrovni DNA.

Jedním z nejvýznamnějších přínosů tohoto objevu je možnost diagnostikovat a léčit dědičné choroby. Genetické testování umožňuje identifikovat riziko vzniku určitých nemocí a přijímat preventivní opatření. Například u pacientů s rodinnou anamnézou rakoviny můžeme díky genetickým testům zjistit, zda nesou mutace spojené s vysokým rizikem onemocnění, a nabídnout jim odpovídající preventivní péči.

Další významnou aplikací je genetická terapie, která umožňuje opravovat nebo nahrazovat vadné geny. Tato metoda přináší naději pacientům s dříve neléčitelnými genetickými poruchami, jako je cystická fibróza nebo svalová dystrofie. V budoucnu bychom mohli být schopni léčit mnoho dalších nemocí, které dnes považujeme za nevyléčitelné.

Objev struktury DNA má také velký význam pro forenzní vědy. DNA analýza se stala klíčovým nástrojem při identifikaci osob a řešení kriminalistických případů. Díky této technologii můžeme přesně určit totožnost jedince na základě jeho genetického materiálu, což přispívá k zajištění spravedlnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat referát na jedničku
SOUVISEJÍCÍ: Další vzory referátů k maturitní písemce z češtiny

Proč by tento vzor referátu získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

Splnění zadání: Text je referátem o objevu struktury DNA, jak zadání požaduje.

Kvalitní titulek: Titulek „Objev, který změnil svět“ je výstižný a lákavý.

Struktura: Text je logicky uspořádán do odstavců.

Informativnost: Text přináší detailní informace o objevu a jeho dopadech.

Jazyková úroveň: Použití správné gramatiky a stylistiky.

Originalita: Práce je originální a dobře zpracovaná.

Aktuálnost: Téma je aktuální a relevantní pro dnešní vědu a medicínu.

Důkladnost: Text nabízí hluboký vhled do daného tématu.

Aplikace: Popis konkrétních aplikací objevu v medicíně a vědě.

Závěr: Silný závěr, který shrnuje význam objevu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *