Vypravování o nevítané návštěvě – vzor maturitní písemky z ČJ 2015 podzim

 

Vypravování „Host do domu, hůl do ruky“ pojednává o nevítané návštěvě, která se proměnila v dramatickou událost. Přečtěte si tuto vzorově vypracovanou maturitní písemnou práci z češtiny 2015 podzim a zjistěte, jak být pohostinní, ale zároveň opatrní. Tato práce vám přináší inspiraci a připraví vás na úspěšné složení maturitní písemky z češtiny. Přejeme vám u maturity nejen z českého jazyka a a literatury hodně štěstí a úspěchů, Nový Amos. Pojďme se tedy podívat na tu vzorovou písemku na jedničku a pojďme si i říct, proč by tento vzor skvělé hodnocení získal.

Zadání vypravování, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2015 na podzim

Host do domu, hůl do ruky

Zpracování: vypravování o nevítané návštěvě

Vzorové vypracování slohového útvaru vypravování v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2015 na podzim

Host do domu, hůl do ruky

Byl temný večer, když se na prahu našeho domu objevil neznámý muž. Vypadal zanedbaně a unaveně, jeho oblečení bylo promočené a oči plné zoufalství. Rodiče se zrovna vrátili z práce a chystali večeři, když někdo zaklepal na dveře. Otec šel otevřít a zůstal stát v němém úžasu.

„Co si přejete?“ zeptal se otec opatrně, když neznámý muž stále mlčel. „Prosím, potřebuji pomoc. Mohl bych se u vás na chvíli ohřát a usušit?“ odpověděl muž skřípavým hlasem. Otec byl vždy velkorysý a pohostinný, takže muže pozval dovnitř. Matka mu přinesla suché oblečení a horký čaj. Neznámý muž se posadil ke krbu a pomalu se začal ohřívat.

Po chvíli se muž představil jako Karel. Tvrdil, že je na cestě za prací do sousedního města, ale jeho příběh byl plný nesrovnalostí. Když se ho otec zeptal na detaily, Karel se začal vykrucovat a měnit své odpovědi. Matka, která měla vždy dobrý instinkt na lidi, začala být podezřívavá. „Myslím, že bychom měli zavolat policii,“ šeptla otci, když se Karel vzdálil na toaletu.

Otec souhlasil a nenápadně zavolal na policii. Během čekání jsme se snažili chovat přirozeně, ale napětí v místnosti bylo hmatatelné. Když policie dorazila, Karel se náhle pokusil utéct. Policisté ho rychle zadrželi a odvedli. Ukázalo se, že Karel byl hledaný za několik vloupání v okolí. Naše rodina si oddechla, že jsme nebyli dalšími oběťmi.

Tato zkušenost nás naučila být opatrnějšími a důvěřovat svým instinktům. I když je důležité být pohostinný, někdy je třeba být také opatrný a chránit svou rodinu. Ne vždy je každý host, který přijde do našich dveří, dobrým člověkem.

ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat vypravování u maturity na jedničku
SOUVISEJÍCÍ: Další vzory vypravování k maturitní písemce z češtiny

Proč by tento vzor vypravování získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

Splnění zadání: Text je vypravováním o nevítané návštěvě, jak zadání požaduje.

Kvalitní titulek: Titulek „Host do domu, hůl do ruky“ je výstižný a poutavý.

Struktura: Text je přehledně rozdělen do odstavců.

Napětí: Příběh obsahuje napětí a drama, které udržuje čtenářovu pozornost.

Jazyková úroveň: Použití správné gramatiky a stylistiky.

Originalita: Práce je originální a dobře zpracovaná.

Empatie: Text vyjadřuje empatii a uvědomění si rizik.

Dynamika: Příběh je dynamický a má logický průběh.

Emocionalita: Text vyvolává emoce a čtenář se s ním může ztotožnit.

Závěr: Silný závěr, který shrnuje poučení z příběhu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *