Článek s reportážními prvky – vzor maturitní písemky z ČJ 2015 podzim

 

Přečtěte si o dobrodružství na Divokém západě v článku s reportážními prvky „Být den kovbojem“. Tato vzorově vypracovaná maturitní písemná práce z češtiny 2015 podzim vás může inspirovat při psaní jiného článku v maturitní písemné práci z českého jazyka. Mnoho úspěchů při psaní maturitní písemky z češtiny a nejen u ní, ale i v ostatních maturitních předmětech vám přeje Nový Amos. Pojďme se tedy podívat na tu vzorovou písemku na jedničku a pojďme si i říct, proč by tento vzor skvělé hodnocení získal.

Zadání článku s reportážními prvky, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2015 na podzim

Být den kovbojem

VÝCHOZÍ TEXT

Když přijdete do westernového městečka, přenesete se na Divoký západ. Někdo si zastřílí z luku nebo vyzkouší hod tomahavkem. Jiný si v saloonu pochutná na steaku, zapije ho ohnivou vodou a zatančí si v rytmu country.

Zpracování: článek s reportážními prvky o návštěvě westernového městečka (funkce výchozího textu inspirativní)

Vzorové vypracování slohového útvaru článek s reportážními prvky v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2015 na podzim

Být den kovbojem

(Když přijdete do westernového městečka, přenesete se na Divoký západ. Někdo si zastřílí z luku nebo vyzkouší hod tomahavkem. Jiný si v saloonu pochutná na steaku, zapije ho ohnivou vodou a zatančí si v rytmu country.)

Navštívit westernové městečko je jako vstoupit do jiné doby a místa. Když jsem tam přijel, okamžitě mě obklopila atmosféra Divokého západu. Dřevěné budovy, prachové cesty a všudypřítomné kovbojské klobouky vytvářely autentický dojem. Prvním zážitkem bylo střílení z luku. Instruktor nám ukázal, jak správně držet luk a zamířit na terč. Po několika pokusech jsem se trefil přímo do středu a cítil jsem se jako opravdový lovec.

Dalším lákadlem byl hod tomahavkem. Bylo to náročnější, než jsem si myslel, ale po několika pokusech jsem začal získávat jistotu. Zábava byla zaručena a atmosféra napětí a soutěživosti mezi návštěvníky byla nakažlivá.

Po všech těchto aktivitách jsme zamířili do saloonu, kde nás přivítala vůně čerstvě připravených steaků. Pochutnal jsem si na šťavnatém steaku, který byl doplněn tradičními přílohami. Ohnivá voda, jak místní nazývají jejich speciální nápoj, mě příjemně zahřála a dodala odvahu na taneční parket.

Večer vyvrcholil tancem v rytmu country. Kapela hrála živou hudbu a kovbojové i kovbojky se vrhli do víru tance. Byl to nezapomenutelný zážitek, který mě přenesl do dob, kdy byl Divoký západ plný dobrodružství a romantiky.

Den strávený ve westernovém městečku mi dal možnost zažít, jaké to bylo být kovbojem na jeden den. Byla to skvělá příležitost vyzkoušet si nové věci, užít si atmosféru a poznat nové přátele. Pokud máte rádi dobrodružství a chcete se na chvíli stát součástí Divokého západu, návštěva westernového městečka je tou správnou volbou.

Proč by tento vzor článku s reportážními prvky získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

Splnění zadání: Text je článkem s reportážními prvky o návštěvě westernového městečka, jak zadání požaduje.

Kvalitní titulek: Titulek „Být den kovbojem“ je výstižný a lákavý.

Struktura: Text je přehledně rozdělen do odstavců.

Popisnost: Bohatý popis prostředí a aktivit, který čtenáři umožňuje snadno si představit zážitek.

Atmosféra: Vytváří autentickou atmosféru Divokého západu.

Jazyková úroveň: Použití správné gramatiky a stylistiky.

Přitažlivost: Text je napsán zajímavě a poutavě, udržuje čtenářovu pozornost.

Originalita: Práce je originální a dobře zpracovaná.

Dynamika: Příběh je dynamický a má logický průběh.

Závěr: Silný závěr, který shrnuje zážitek a doporučuje návštěvu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *