Líčení jedinečné přírodní scenérie – vzor maturitní písemky z ČJ 2015 jaro

 

Hledáte inspiraci pro své líčení na maturitní zkoušku z češtiny? Vzorově vypracovaná maturitní písemná práce z jara 2015 vám nabízí skvělý příklad, jak vytvořit poutavý a detailní popis. Tento text vás naučí, jak efektivně využít jazykové prostředky k vykreslení přírodní scenérie či jakéhokoli jiného prostředí tak, aby čtenář pocítil atmosféru a krásu popisovaného místa. Dokonalá struktura a stylistická propracovanost této práce vám poslouží jako vzor pro vlastní tvorbu, pomůže vám zlepšit vaše dovednosti a dosáhnout vysokého hodnocení u maturitní komise.

Zadání vypravování, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2015 na jaře

Neopakovatelná krása

VÝCHOZÍ TEXT

Pomalu sestupuji níž a níž, snad až do samého nitra matky Země. Sem dolů paprsky slunce nedolétnou, s každým krokem je stále jasnější, že jeskynním vládcem je chlad. Můj dech se sráží v drobné stříbrné krystalky ledu. Temnota. Ticho. Tajemno. Strop je obsypaný drobnými i mohutnými krápníky, po nichž v pravidelných intervalech stéká kapka za kapkou. Jejich dutý hlas jako by měřil podzemní čas. Zní – hyne – zní a hyne zas.

Zpracování: líčení jedinečné, dosud neobjevené přírodní scenérie (funkce výchozího
textu inspirativní)

Vzorové vypracování slohového útvaru vypravování v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2015 na jaře

Neopakovatelná krása

Pokračuji dále a náhle se ocitám ve velké síni, jejíž stěny jsou pokryté lesklými krystaly různých velikostí a barev. Světlo mé baterky se odráží od stěn a vytváří kouzelné světelné hry. Vzduch je tichý, téměř posvátný. Každý zvuk se odráží od stěn a vrací se zpět jako ozvěna dávných časů.

Jeskyně pokračuje dál, a tak se vydávám po úzké cestičce, která se vine mezi skalními útvary. Na jedné straně vidím hlubokou propast, na druhé straně vysokou stěnu pokrytou mechem a kapradím. Připadám si jako v jiném světě, kde čas plyne jinak a kde každá kapka vody, každý krápník, má svůj vlastní příběh.

Došel jsem k místu, kde jeskyně končí. Před sebou mám obrovské jezero s průzračnou vodou, která odráží každý detail okolních skal. Voda je ledová, ale tak čistá, že vidím až na dno. Kolem jezera se táhnou zelené řasy a vodní rostliny, které dodávají této scenérii na kráse. Je to jako pohled do tajemného zrcadla, kde se mísí realita s fantazií.

Stojím zde, okouzlen touto neopakovatelnou krásou. Místo, kde se snoubí ticho, temnota a světlo v jedinečné harmonii. Příroda zde vytvořila svůj vlastní svět, skrytý před zraky lidí, který je připravený odhalit svá tajemství jen těm, kteří mají odvahu a trpělivost jej objevit.

Rozhlédnu se kolem a cítím hluboký respekt k přírodě. Každý krápník, každá kapka vody a každý kousek skály zde má svůj význam. Toto místo je jedinečné a neopakovatelné. Každý, kdo sem zavítá, může vidět něco nového, něco, co předtím neviděl.

Vrátím se zpět na povrch s pocitem, že jsem byl svědkem něčeho výjimečného. Jeskyně mi ukázala svou krásu a tajemství, která zůstávají skryta před většinou lidí. Tento zážitek mi zůstane v paměti navždy a vždy, když si na něj vzpomenu, budu cítit ten zvláštní klid a mír, který jsem tam dole našel.

Proč by tento vzor vypravování získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

Splnění zadání: Text přesně odpovídá požadavku na líčení jedinečné přírodní scenérie inspirované výchozím textem.

Titulek „Neopakovatelná krása“ je výstižný a přiléhavý, což je důležité pro upoutání pozornosti čtenáře.

Struktura: Text je logicky strukturovaný do odstavců, což usnadňuje jeho čtení a dodává mu přehlednost.

Jazyková úroveň: Použitý jazyk je bohatý, živý a různorodý, což zvyšuje atraktivitu textu a ukazuje autorovu jazykovou dovednost.

Detailní popis: Autor se zaměřil na detailní popisy, které čtenáře vtahují do prostředí a umožňují mu si jeskyni živě představit.

Atmosféra: Text vytváří silnou atmosféru tajemna a klidu, což je klíčové pro úspěšné líčení a zachycení neopakovatelné krásy jeskyně.

Originalita: Popis místa je jedinečný a originální, což přispívá k celkové kvalitě práce a ukazuje autorovu schopnost tvořit unikátní obsah.

Plynulost: Text je plynulý a dobře se čte, jednotlivé části na sebe navazují přirozeně a logicky.

Emoce: Autor dokáže vyvolat emoce a pocit úžasu, což je důležité pro zapamatovatelnost a působivost textu.

Přesah: Text nejen splňuje formální požadavky, ale také ukazuje hlubší pochopení a cit pro krásu a tajemství přírody, což svědčí o vyzrálosti autora.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *