Vypravování, jehož úvodem je výchozí text – vzor maturitní písemky z ČJ 2015 jaro

 

Hledáte inspiraci pro své vypravování? Vzorově vypracovaná maturitní písemná práce z češtiny 2015 jaro je skvělým výchozím bodem. Tento pečlivě sestavený text vám ukáže, jak správně strukturovat vypravování a zaujmout čtenáře hned od prvního slova. Maturitní práce, která získala vysoké hodnocení, je plná zajímavých obratů a efektivních stylistických prvků, které můžete využít i ve svém psaní. Ponořte se do světa literatury a nechte se vést příkladem, který vám pomůže dosáhnout úspěchu na vaší vlastní maturitní zkoušce z češtiny.

Zadání vypravování, které se objevilo v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2015 na jaře

Nespravedlivé obvinění

VÝCHOZÍ TEXT

Pan Břicháček měl své rituály. Každé dopoledne obešel náměstí. Tu prohodil pár slůvek s paní poštmistrovou, tu se zastavil na kus řeči v řeznictví. Při cestě nazpátek uctivě pozdravil sousedy zvědavě vykukující z oken a ze schránky si vyzvedl novou poštu. Většinou ho různé banky přemlouvaly, aby si právě od nich půjčil peníze. Párkrát do roka si na něj také vzpomněl syn a poslal mu pohled odněkud z druhého konce světa. Dnes však jedna obálka byla jiná. Bez adresy, bez odesílatele. Na lístku uvnitř ho kdosi neúhledným písmem obviňoval, že…

Zpracování: vypravování, jehož úvodem je výchozí text

Vzorové vypracování slohového útvaru vypravování v ostré maturitní písemné práci z češtiny v roce 2015 na jaře

Nespravedlivé obvinění

(Pan Břicháček měl své rituály. Každé dopoledne obešel náměstí. Tu prohodil pár slůvek s paní poštmistrovou, tu se zastavil na kus řeči v řeznictví. Při cestě nazpátek uctivě pozdravil sousedy zvědavě vykukující z oken a ze schránky si vyzvedl novou poštu. Většinou ho různé banky přemlouvaly, aby si právě od nich půjčil peníze. Párkrát do roka si na něj také vzpomněl syn a poslal mu pohled odněkud z druhého konce světa. Dnes však jedna obálka byla jiná. Bez adresy, bez odesílatele. Na lístku uvnitř ho kdosi neúhledným písmem obviňoval, že…) ukradl peníze z obecní pokladny. Pan Břicháček se zarazil. Kdo by ho mohl z něčeho takového obvinit? Nikdy neudělal nic nečestného. S dopisem v ruce se posadil na lavičku na náměstí a začal přemýšlet.

Vzpomněl si na doby, kdy pracoval na obecním úřadě jako účetní. Bylo to před dvaceti lety a vše se tehdy zdálo být v pořádku. Ale teď, s tímto dopisem v ruce, se mu minulost zdála mnohem temnější. Kdo by mohl mít zájem ho po tolika letech obvinit?

Rozhodl se, že to musí vyřešit. Vrátil se domů a zavolal svému starému příteli Karlovi, který pracoval jako právník. Karel si dopis přečetl a souhlasil, že mu pomůže. „Franto, tohle je vážné obvinění. Musíme zjistit, kdo za tím stojí a proč,“ řekl rozhodně.

Společně začali pátrat. Karel promluvil s několika svými známými na policii, ale bezúspěšně. Nikdo neměl žádné stopy. Pan Břicháček se mezitím snažil vzpomenout na všechny detaily z minulosti. A pak si vzpomněl. Byl tam jeden člověk, který měl tehdy problémy s penězi – jeho kolega, pan Dvořák.

Karel navrhl, aby pana Dvořáka navštívili. Když mu ukázali dopis, pan Dvořák zbledl. „Já… já jsem si myslel, že na to nikdo nikdy nepřijde,“ začal koktat. Přiznal se, že peníze ukradl on a že teď, když se po letech objevil dopis, měl strach, že pravda vyjde najevo. Doufal, že obviněním pana Břicháčka odvede pozornost od sebe.

Policie pana Dvořáka zatkla a pan Břicháček byl očištěn. Cítil úlevu, ale také ho tížila hořkost. Jak snadno může být člověk neprávem obviněn a jak důležité je mít vedle sebe přátele, kteří věří v jeho nevinu. Pan Břicháček se vrátil ke svým každodenním rituálům, ale tentokrát s pocitem, že spravedlnost nakonec zvítězila.

ČTĚTE TAKÉ: Návod jak napsat vypravování u maturity na jedničku
SOUVISEJÍCÍ: Další vzory vypravování k maturitní písemce z češtiny

Proč by tento vzor vypravování získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

Splnění zadání: Vypravování věrně vychází z výchozího textu a rozvíjí ho do komplexního příběhu. Zadání bylo tedy splněno bez odchylek od tématu.

Kreativní a poutavý příběh: Příběh je zajímavý a čtenáře okamžitě vtáhne do děje. Autor dokázal vytvořit napínavou zápletku, která drží pozornost až do konce.

Koherentní struktura: Text má jasně definovaný úvod, střední část a závěr. Struktura příběhu je logická a přehledná – odstavce, což čtenáři usnadňuje sledování děje.

Postupné odhalování zápletky: Příběh efektivně využívá postupného odhalování klíčových informací, což zvyšuje napětí a drží čtenáře v očekávání dalšího vývoje.

Realistické a uvěřitelné postavy: Postavy jsou dobře vykreslené a jejich chování je uvěřitelné. Čtenář se může snadno ztotožnit s jejich emocemi a motivacemi.

Jasné a efektivní použití jazyka: Jazyk je vhodný pro maturitní úroveň, je srozumitelný a bez zbytečných komplikací. Autor používá jazyk efektivně k vyjádření myšlenek a emocí.

Správná gramatika a pravopis: Text je bez gramatických a pravopisných chyb, což svědčí o pečlivosti a znalostech autora v oblasti českého jazyka.

Dobrý styl a tok vyprávění: Styl psaní je konzistentní a odpovídá žánru vypravování. Příběh plynule navazuje a je snadno čitelný bez zbytečných přerušení.

Silné emocionální zapojení: Příběh obsahuje silné emocionální prvky, které čtenáře vtáhnou do děje a umožní mu prožívat příběh spolu s postavami.

Smysluplné zakončení: Příběh končí logickým a uspokojivým rozuzlením. Zápletka je vyřešena přirozeně a čtenář má pocit uzavřenosti a naplnění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *