Charakteristika – vzorově vypracovaná maturitní písemná práce z češtiny 2018

 

V zadání maturitní písemné práce z českého jazyka 2018 na jaře se objevilo šest různých zadání pro slohovou práci. Mohli jste si vybrat zprávu do časopisu, vypravování, článek, charakteristiku – vzor písemky níže, úvahový text nebo úřední dopis. Vzorová vypracování maturitní písemky z češtiny 2018 pro vás připravil Nový Amos. Mnoho úspěchů u nejen maturity z češtiny ale i v ostatních maturitních předmětech.

Ostré zadání charakteristiky, které se objevilo v písemné práci z ČJL v roce 2018

Nezapomenutelná záporná postava

VÝCHOZÍ TEXT

Lžou, podvádí, nenávidí, někdy i vraždí. Jsou to lidé, kteří patří do pekla, nebo aspoň za mříže. A přitom bez nich by jistě mnohé knihy nebyly bestsellery a filmy kasovními trháky. Záporáci či potvory nás zkrátka nepřestávají fascinovat. Teprve s pořádným padouchem je to ono.

Mezi nejzajímavější záporné literární či filmové postavy bezesporu patří:

  • Jago (ze Shakespearovy hry Othello);
  • markýza de Merteuil (z románu Nebezpečné známosti od Choderlose de Laclos);
  • sestra Ratchetová (z románu Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven či Formanova filmu Přelet nad kukaččím hnízdem);
  • lord Voldemort (ze série příběhů o Harry Potterovi).

(www.edna.cz, upraveno)

Zpracování: charakteristika jedné ze záporných postav jmenovaných ve výchozím textu

Vzorové vypracování slohového útvaru charakteristika 2018 na výbornou

Velká sestra

Jedním z nejvýraznějších a zároveň nejodpudivějších charakterů, se kterými jsem se při svých literárních toulkách prozatím setkal, byla sestra Ratchedová, jedna z ústředních postav románu Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven.

Sestra Ratchedová pracuje jako vrchní sestra v psychiatrické léčebně v americkém Oregonu. Na první pohled nepůsobí nikterak výjimečně: Je spíše menší, štíhlé postavy, vždy upravená, vlasy má vzorně svázané pod sesterským čepcem, uniformu vždy čistou a vyžehlenou. Potkat ji na ulici, možná bych z ní cítil lehkou upjatost a odtažitost, protože úsměvy své okolí určitě často neoblažuje. Nic neobvyklého. Pro své chování je však chovanci ústavu nazývána „Velkou sestrou“.

Povolání zdravotní sestry v léčebně pro choromyslné samo o sobě vyžaduje silnou povahu, odhodlanost, sebekázeň a lidskou touhu pomáhat ostatním. To poslední nicméně „Velké sestře“ chybí. Je spíše jako stroj, který lpí na stanovených pravidlech a jejich dodržování striktně vyžaduje i po ostatních. Žádné vybočení se netoleruje, ba právě naopak, přísně a chladně se trestá. Tabletky, „hydroléčba“, elektrošoky. Sestra Ratchedová je nesmlouvavá, neústupná, neúprosná. Bolest, strach a nářek pacientů ji neobměkčí. Zůstává tvrdá jako skála. Dokonce i lékaři z ní mají respekt, či chtělo by se spíše říci, strach. Nikdo se vládkyni v jejím „království“ neodváží vzepřít.

Až na nového chovance McMurphyho – kriminálníka a rebela milujícího život, který je jednoho dne umístěn právě na „její“ oddělení, ačkoliv pomatenost jenom předstírá, aby nemusel pracovat. Začíná boj. McMurphyho pokusy o útěk, výlety, úlety, touha pomoci ostatním pacientům, to vše se „Velké sestře“ zcela příčí. Jeho cílem totiž je, aby ostaní nemocní byli aspoň na chvíli svobodní a cítili se jako lidské bytosti. A to přece nejde! Na tomto území se vyžaduje absolutní poslušnost, podřízenost, vlastní názor je nepřípustný. McMurphy sice rozhodí systém a zajetý řád sestry Ratchedové, která uvnitř zuří, navenek však nedá nic znát, bohužel ale jen dočasně. Nakonec je donucen kapitulovat. Vítězí síla, moc a metody „Velké sestry“. V tomto případě lobotomie.

Postava vrchní sestry Ratchedové se vryje do paměti každému. Její nadřazenost, chladnost, nelidskost a autoritářské zacházení se vším a každým kolem je pro nás všechny varováním a tím nejvíce odstrašujícím příkladem toho, jak se nechovat ke svým bližním.

ČTĚTE TAKÉ: Didaktické testy z češtiny k maturitnímu tréninku

ČTĚTE TAKÉ: Vzorová zadání k ústní zkoušce z češtiny a literatury k maturitě

Proč by tento vzor charakteristiky získal u maturitní písemné práce z češtiny vynikající hodnocení?

Splnění zadání: Vypracování přesně odpovídá zadání charakterizovat jednu ze záporných postav uvedených ve výchozím textu. Autor si vybral sestru Ratchedovou z románu „Vyhoďme ho z kola ven“ a důkladně ji popsal.

Titulek: Titulek „Velká sestra“ je výstižný a poutavý. Jasně odkazuje na postavu sestry Ratchedové, což čtenáři ihned přibližuje, o koho se jedná.

Odstavce: Text je dobře strukturovaný do odstavců, které logicky rozvíjejí jednotlivé myšlenky a aspekty charakteristiky. Každý odstavec se věnuje specifickému aspektu postavy, což usnadňuje čtenáři orientaci v textu.

Úvod: Úvodní věta je silná a přitahuje pozornost: „Jedním z nejvýraznějších a zároveň nejodpudivějších charakterů, se kterými jsem se při svých literárních toulkách prozatím setkal, byla sestra Ratchedová…“ Tento úvod okamžitě nastavuje tón pro celý text.

Detailní popis: Autor poskytuje detailní fyzický popis postavy, což čtenáři pomáhá si ji lépe představit: „Je spíše menší, štíhlé postavy, vždy upravená, vlasy má vzorně svázané pod sesterským čepcem, uniformu vždy čistou a vyžehlenou.“

Charakterové rysy: Text důkladně popisuje charakterové rysy sestry Ratchedové, což je klíčové pro charakteristiku: „Je spíše jako stroj, který lpí na stanovených pravidlech a jejich dodržování striktně vyžaduje i po ostatních.“

Kontrast a dynamika: Autor využívá kontrastu mezi vnějšími dojmy a skutečným chováním postavy, což přidává textu dynamiku a hloubku: „Na první pohled nepůsobí nikterak výjimečně… Pro své chování je však chovanci ústavu nazývána ‚Velkou sestrou‘.“

Interakce s ostatními postavami: Text popisuje interakce sestry Ratchedové s ostatními postavami, což pomáhá čtenáři lépe pochopit její roli a význam v příběhu: „Dokonce i lékaři z ní mají respekt, či chtělo by se spíše říci, strach. Nikdo se vládkyni v jejím ‚království‘ neodváží vzepřít.“

Důkladná analýza: Autor provádí důkladnou analýzu postavy a jejího vlivu na děj a ostatní postavy, což je klíčové pro hluboké pochopení charakteru: „McMurphy sice rozhodí systém a zajetý řád sestry Ratchedové, která uvnitř zuří, navenek však nedá nic znát…“

Závěr: Závěr textu je silný a efektivně shrnuje negativní vlastnosti postavy, zároveň dává čtenáři zamyšlení: „Postava vrchní sestry Ratchedové se vryje do paměti každému. Její nadřazenost, chladnost, nelidskost a autoritářské zacházení se vším a každým kolem je pro nás všechny varováním…“

ČTĚTE TAKÉ: Jak na ústní zkoušku u maturity z českého jazyka a literatury?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *